Het leven op een woonark, genaamd waterwonen, heeft natuurlijk zo zijn charme en geeft je een gevoel van vrijheid. Drijvend wonen heeft een veel intensere beleving van de seizoenen dan wonen op het land. Wonen op water is stoer, fascinerend en relaxed.

Echter, elke medaille heeft een keerzijde en wij realiseerde dat ons maar al te goed op die bewuste zondag in mei 2015. Deze dag was al woonbooteigenaar al onrustig aangezien er een code geel was afgegeven als weeralarm. In de middag sloeg het noodlot ons toe want er bleek één van de twee stalen meerpalen te zijn gebroken. Een ongelukkige combinatie van een verkeerd systeem, corrosie en de kracht wat op deze palen kwam afkomstig van de wind.

Met een woonark van 10,7(L)x 7,3(B) x 6(H) meter is dit een situatie die je niet wilt meemaken op je vrije zondag. Al helemaal niet als blijkt dat de vooruitzichten erop wijzen dat maandag de storm vrolijk doorgaat. Het continue vakantiegevoel is plots ten einde en je moet direct aan de slag. Hulpmiddelen als touwen, autobanden, PE buizen, draadstangen en stootwillen worden gebruikt om een nieuw ankerpunt te maken aan de vaste wereld. Ja, ook wij moeten zijn verenigd met de grond ook al leven we op het water!

Onrustige tijden breken aan en het weerbericht wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Een definitieve oplossing moet worden gevonden en we nemen een rigoureus besluit. Als woonboot bewoner ben ik tevens verliefd op bouwen met hout. Wie van hout houdt geeft immers om geen barst en er zouden dukdalven komen die gingen dienen als meerpalen. Dit robuuste afmeersysteem moet de rust op de boot terugbrengen en de veiligheid voor mijzelf (en de buren) wederom gaan waarborgen.

Zo gezegd zo gedaan zou je zeggen, maar niets is minder waar. Dit zijn serieuze projecten waar je je handen vol aan hebt en gepaard gaan met veel zorgen. Naast veel geregel met betrekking tot vergunning en/of meldingen bij verschillende instanties moet er in de meeste gevallen nog één grote stap worden genomen. Waar komen de houten dukdalven te staan? Wij hadden er voor gekozen om de woonark weg te halen, zodat er genoeg ruimte is voor de aannemer om zijn werkzaamheden te kunnen verrichten. Een juiste beslissing, omdat tevens het eindresultaat verbluffend is.

Weken voorafgaand ben je al bezig met voorbereidende werkzaamheden:

  • Offertes aanvragen, vergelijken en keuze maken
  • Elektra, riool, waterleiding en gas
  • Telefonie / TV / internet
  • Gangboord en steunen verwijderen
  • Uitsparingen maken in bestaande vlonder en fundatie verstevigen
  • Vrienden en familie regelen voor mankracht (echt onmisbaar!)
  • Touwen, boot, kano etc.

Hieronder een aantal foto’s van het geslaagde project waarbij de woonark tot op de millimeter nauwkeurig weer op zijn exacte plek is teruggekomen!

Wilt u meer weten over hoe u dit moet aanpakken of wilt u het gehele project uitbesteden? Dan kunt u contact met mij opnemen info@drijvendrotterdam.nl

Woonark verplaatsen

Woonark dubbel parkeren

Dukdalf

Dukdalf als meerpaal

Dukdalf voorzien van muts

Afmeersysteem woonark

Afmeersysteem woonark
Deel dit bericht:
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail